Rheumatoid arthritis adalah antara penyakit sendi yang biasa dihidapi selain osteoarthritis. Rheumatoid arthritis merupakan penyakit radang kronik yang tidak hanya menyerang bahagian sendi, malah boleh menyebabkan kerosakan pada sistem tubuh lain seperti kulit, mata, paru-paru, jantung dan salur darah. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang simptom, punca dan cara rawatan rheumatoid arthritis ini, teruskan membaca perkongsian ini.

Apa Itu Rheumatoid Arthritis (RA)

Adalah penyakit autoimun dan keradangan. Bahagian autoimun menunjukkan bahawa seseorang yang mengalami RA mempunyai sistem imun yang agak “rosak”, di mana sel-sel imun tersilap menyerang sendi yang sihat. Serangan ini biasanya berlaku di banyak sendi pada masa yang sama dan menyebabkan keradangan atau bengkak, yang membawa kepada kekakuan sendi dan kesakitan.

Apa punca berlakunya Rheumatoid Arthritis

Merujuk sumber kementerian kesihatan malaysia, Didalam sendi mempunyai membran sinovial. Oleh kerana membran sinovial yang bertindak meluruskan sendi mengalami keradangan dan menebal, ini akan menyebabkan cecair sinovial terkumpul dan menghakis tulang rawan kartilaj.

Gejala Rheumatoid Artritis

Tanda-tanda dan gejala artritis reumatoid berbeza-beza dari seorang ke seorang; tetapi secara amnya, gejala yang berkaitan dengan sendi termasuk:

  • Sakit, sakit, dan kekakuan dalam lebih dari satu sendi pada satu waktu
  • Bengkak dan kelembutan dalam lebih daripada satu sendi
  • Gejala simetris, yang bermaksud anda kemungkinan besar akan memerhatikan gejala di kedua-dua belah pihak (kedua-dua tangan, kedua-dua lutut, dll.)
  • Demam
  • Kelemahan atau keletihan
  • Penurunan berat badan

Penawar Rheumatoid Arthritis

Vitamin D

Vitamin ini berfungsi untuk bantu dalam memadatkan (compact) tulang. Orang dengan RA cenderung mempunyai tahap vitamin D yang lebih rendah dalam badan mereka. Satu kajian dalam Journal of Autoimmunity juga mendapati bahawa mereka yang mempunyai RA kurang sensitif terhadap vitamin D. Yang mungkin meningkatkan keperluan untuk suplemen Itu benar untuk peguam bela pesakit HealthCentral RA Cathy Kramer, 51, yang telah hidup dengan RA selama lebih 10 tahun dan telah mengambil vitamin D untuk membantu mengatasi: “Ia memberi saya lebih tenaga.” Cari vitamin D3, yang lebih mudah diserap, mengesyorkan Dr Yuan.

VIVIX

adalah merupakan suplemen yang sangat premium daripada Shaklee yang tinggi dengan kandungan antioxidant. Vivix adalah satu-satunya supplement yang berjaya menembusi sel sehingga ke peringkat DNA. Oleh itu, Vivix sangat membantu dalam proses pemulihan dalam kebanyakan masalah kesihatan. Vivix juga merupakan minuman botani anti-aging atau anti penuaan yang terbaik dan bagus untuk kesihatan menyeluruh. Dengan kandungan POLIFENOL & RESVERATROL yang tinggi, ia menjadikan VIVIX produk makanan tambahan Shaklee yang sangat premium dan eksklusif. Dengan izin Tuhan, ia telah membantu ramai insan yang sangat memerlukan dengan memperbaiki taraf kesihatan mereka. Banyak testimoni yang telah dikongsikan oleh pengamalnya. Kajian saintifik mengenainya juga dibuat oleh 3rd party selain dari pihak Shaklee sendiri.

OMEGA GUARD

Omega Shaklee sangat tinggi dengan kandungan EPA & DHA yang akan membantu dalam pemulihan kesihatan dari sudut anti-kolestrol, ia juga bertindak sebagai pelincir sendi-sendi dalam seluruh tubuh badan kita. Ia juga membantu membaikpulih sistem kognitif ke otak. Malah Omega juga bertindak sebagai Anti-Keradangan. Kenapa Omega Shaklee adalah terbaik? Ianya kerana, Shaklee hanya menggunakan anak-anak ikan yang terpilih sahaja, yang hidup dalam laut dalam yang sejuk. Anak-anak ikan yang masih bersih daripada termakan bendasing seperti merkuri dan bahan buangan dalam laut. Dan demi keselamatan pengguna, Omega Shaklee melalui 3 peringkat penyulingan yang sangat jarang dibuat oleh sayrikat lain kerna ianya memakan kos yang agak tinggi.

B COMPLEX

Lengkap dengan 8 B yang diperlukan oleh badan. Setiap B salin memerlukan antara 1 sama lain. Kalau kurang 1 B maka akan pincanglah proses pemulihan. B Complex sangat membantu dalam pemulih urat saraf, bantu menenangkan mood, melancarkan peredaran darah secara teratur. Dengan ini ia menjadikan B Complex sebagai pembantu Anti-Stress yang terbaik. B-Complex adalah vitamin larut air. Bermakna ianya tidk disimpan dalam badan. Jika berlebihan ianya akan dikeluarkan melalui air kencing. Tetapi jika kurang, kita akan mengalami kesan akibat dari kekurangan B-Complex terutama masalah saraf dan metabolisme badan. Disebabkan ia tidak disimpan di dalam badan maka kita memerlukan B-Complex setiap hari tidak kira lelaki mahupun wanita.

Dengan gabungan 4 item ini, maka proses pemulihan Rheumatoid Arthritis akan menjadi lebih baik. Namun tempoh pemulihan adalah bergantung pada individu. Tertib dan istiqomah sangat perlu dititik berat. Berikan tempoh sekurang-kurangnya 6 bulan kepada tubuh badan anda untuk menjalani proses pemulihan yang mempunyai sel sebanyak 37 trillion sel dalam badan kita ini.

Bonda sangat mencadangkan anda yang mempunyai masalah kesihatan mari mencuba produk shaklee. Bonda sendiri telah pun menggunakan produk shaklee ini lebih 25 tahun. In Shaa Allah dengan pengalaman yang dah banyak dan produk yang berkualiti serta terbukti berkesan, bonda boleh bantu anda mencadangkan yang terbaik dan sesuai untuk anda.

Dapatkan harga kasih sayang dengan hubungi bonda atau wasap bonda di 012 313 4457 … atau anda hanya perlu touch sahaja icon wasap yang ada dikiri paparan ini.

Makluman Penting! Produk Shaklee adalah suplemen dan tidak berfungsi sebagai ubat. Produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni adalah hasil positif peribadi pengguna itu sendiri dan kesannya mungkin berbeza setiap individu.