Terkini kita dikejutkan dengan tragedi sebuah keluarga yang telah kehilangan anak mereka disebabkan strok haba. Takziah diucapkan atas kehilangan anak yang disayangi. Teruskan membaca bagaimana MENANGANI STROK HABA.

Jangan ambil mudah jika anak anda mengadu sakit kepala selepas bermain di taman. Muka si anak merah-merah, tangan kesejukan, rasa pening nak muntah. Ini mungkin tanda anak anda mengalami heat strok yang sangat bahaya kepada nyawa.

STROK HABA MENANGANINYA

Apakah Itu Strok Haba?

Strok haba atau heat stroke adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan haba. Ia adalah kategori yang paling serius. Penyakit ini dianggap satu kecemasan kerana boleh mengancam nyawa disebabkan kegagalan mekanisme peraturan suhu badan (thermoregulation).

Apabila terdedah kepada cuaca panas yang melampau, anda boleh mendapat ‘kelesuan haba’ (heat exhaustion) atau lebih teruk, ‘strok haba’ (heat stroke).

Pendedahan kepada keadaan sekeliling yang panas melampau sehingga menyebabkan badan tidak mampu menstabilkan suhu badan dan ianya berlaku apabila suhu badan meningkat dengan cepat melebihi 40°C (darjah celsius) atau lebih.

Tanda-tanda awal strok haba

Berhati-hati tanda awal strok haba!


Rakyat Malaysia diminta berwaspada terhadap tanda-tanda awal “heat stroke” atau “strok haba” berikutan cuaca panas dan kering ketika ini.

Ciri utama strok haba ialah ketinggian melampau suhu badan (hipertemia) dan berkaitan rapat dengan kegagalan sistem termorgulasi saraf dan organ dimana kebiasannya, proses berpeluh dan penyejatan peluh memudahkan penyejukan badan.

Suhu ekstrem yang melebihi 90 ° F (32.2 ° C), jumlah haba yang dihasilkan melebihi kesan penyejukan penyejatan peluh. Kelembapan persekitaraan yang mencapai 100 peratus menyusahkan penyejatan peluh dan badan kehilangan keupayaan untuk menghilangkan haba.

“Antara tanda awal terkena strok haba ialah sakit kepala berdenyut, mual, kurang berpeluh walaupun dalam suhu panas dan denyutan nadi yang pantas.

Tanda-tanda lain ialah otot lemah dan kejang, muntah, kulit kering dan kemerahan, sawan serta pitam,”

Suhu tinggi juga mengundang komplikasi kepada sistem saraf otak yang boleh menyebabkan seseorang itu sawan, koma dan boleh membawa kematian.

Anda boleh juga baca artikal sahabat saya tentang strok haba untuk mendapatkan info yang lebih lanjut.

MENANGANI STROK HABA

Kami kongsikan di sini beberapa tips untuk menjaga kesihatan semasa musim panas ini , semoga ianya memberi manfaat.

  1. Banyakkan minum air. Pastikan sekurang-kurangnya minum 8 gelas air sehari.
  2. Minum air isotonik kerana ia akan memberi tenaga.
  3. Elakkan terlalu banyak berada diluar rumah atau ditempat kerja.
  4. Apabila berada diluar, pastikan memakai topi atau payung.
  5. Memakaian pakaian yang selesa dan longgar.
  6. Sentiasa buka kipas atau aircond apabila berada didalam rumah atau ditempat kerja.

Produk Shaklee ada solusinya

PERFORMANCE DRINK SHAKLEE

Performance Drink Shaklee telah direka khusus untuk para angkasawan dan untuk atlet. Maka dengan itu ianya sangat sesuai untuk sesiapa sahaja meminumnya, tambah-tambah dalam keadaan cuaca diketika ini. Ia mempunyai lebih 67% glikogen dan 3 jenis karbohidrat segera untuk memberi tenaga.

KEBAIKAN DAN KEISTIMEWAANYA :

  1. Meningkatkan daya ketahanan badan, Memberi tenaga kepada otot dan sel dengan cepat.
  2. Menggantikan air yang hilang dan mengekalkan cecair dalam badan agar tidak dehidrasi.
  3. Mengawal suhu badan dan mengawal degupan jantung.
  4. Mengekalkan paras gula yang diperlukan badan dan menyahkan gula yang berlebihan.

Jadikan Performance Drink sebagai minuman harian anda, kerana ianya sangat membantu dalam penjagaan kesihatan anda. Jangan was-was untuk menggunakan produk Shaklee. Hubungi saya untuk pencerahan yang lebih meyakinkan, “touch” icon wasap yang ada dikiri bawah page ini. jumpa anda d wasap ya.

#shakleecod #shakleesgbuluh #shakleeselangor #shakleethrive2023 #shakleetriump2023 #blogmeganextlevel