INTERMITTENT FASTING

INTERMITTENT FASTING adalah puasa berselang dengan menjarakkan atau melambatkan waktu makan. Ianya bukan sekadar puasa kosong, tetapi ianya sangat memberi manfaat kepada kesihatan  tubuh badan kita. Teruskan bacaan untuk mengetahui KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING

INTERMITTENT FASTING (IF) merupakan sebuah diet yang berkonsep mengatur pola makan anda mengikut jadual yang tertentu. Menggunakan kaedah puasa sebagai medium utama diet, ia bukan sahaja menarik minat ramai individu beragama Islam malah individu beragama lain juga. Tidak terhenti disitu, IF juga sangat popular di dunia barat lebih-lebih lagi dalam kalangan para atlet dan selebriti. Kini di Malaysia, IF sering menjadi topik hangat di media sosial dan media massa yang lain. 

Ianya bagus, kerana akan meningkatan HGH (Human Growth Hormone) & level insulin menurun. Proses pembaikian sel-sel badan dan expresi gen akan berlaku. Malah, menurunkan paras kolesterol dan lemak dalam badan. Bahagian yang paling penting apabila berpuasa adalah semasa tempoh AUTOPHAGY, autophagy adalah satu proses “detox”. Ianya sangat penting untuk badan berfungsi dengan baik dan mengelakkan pelbagai masalah termasuklah penuaan, kemerosotan neuro dan kanser. Namun ia tetap ada KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING ni.

INTERMITTENT FASTING

Namun begitu, Intermittent fasting ada keburukan yang tidak ramai orang tahu, biasa la kan… dalam dunia ini mana ada yang perfect.

Keburukan Intermittent Fasting

1. Memusnahkan Collagen dalam Badan

70% di dalam badan adalah air dan 30% lagi adalah protein termasuklah collagen. Bayangkan anda sudah seronok buat Intermittent Fasting dan ingin turunkan berat badan tetapi dalam masa yang sama anda tidak sedar yang anda sudah kehilangan collagen dalam badan.

Tambahan pula, ketika autophagy berlaku ia akan menggalakkan kemusnahan penghasilan natural collagen. Ini bermakna collagen yang memang dihasilkan oleh badan akan berkurangan!

2. Menyekat peningkatan collagen

Sudahlah dia galakkan kemusnahan collagen dia menyekat pula peningkatan collagen dalam badan sehingga menyebabkan berlakunya penuaan, kemerosotan kulit dan keguguran rambut.

Jaga-jaga para wanita, jangan terlalu asyik menurunkan berat badan tetapi tidak tahu bahawa badan sedang dalam keadaan bahaya. Sudah lah tidak tahu, badan hantar signal juga tidak dihiraukan sama sekali.

3. Mengalami keletihan melampau

Collagen berada dalam keluarga protein yang mana ia memberikan kebaikan dan tenaga pada tubuh badan. Jika collagen berkurangan, badan akan terasa letih yang melampau kerana kekurangan minerals dan nutrisi micronutriens.

Kerana itu, usah hairan jika anda melakukan Intermittent Fasting dan ada penurunan berat badan tetapi rambut mudah gugur, kulit semakin kusam dan kelihatan berumur, tulang tidak kuat, mudah sakit badan, dan sebagainya. Mungkin ini penyebabnya.

Solusi lain untuk mendapatkan Autophagy adalah dengan bantuan Produk Shaklee :

Intermittent Fasting
Intermittent Fasting

#blogmegashaklee #shakleethrive2023 #shakleetriump2023 #shakleesungaibuloh