Perniagaan di atas talian, atau bisnis online, telah berkembang pesat dalam beberapa tahun terakhir ini. Hal ini terutama disebabkan oleh kemajuan teknologi dan peningkatan akses internet di seluruh dunia. Ianya bertambah menyerlah sejak pendamik melanda dunia. Saya akan share beberapa tips bisnes online dengan anda, sebelum itu, Ini adalah beberapa pendapat tentang perniagaan di atas talian:

 1. Pasaran yang lebih luas. Berpotensi ke seluruh dunia. Dengan kecanggihan Internet dizaman sekarang. Semuanya hanya berada dihujung jari anda sahaja.
 2. Kos yang lebih rendah berbanding perniagaan fizikal. Tidak perlu membayar sewa kedai dan tidak perlu membayar gaji pekerja. Tidak perlukan renovation kedai.
 3. Perniagaan atas talian ini boleh dibuat walau dimana sahaja anda berada asalkan anda memiliki akses internet yang strong. Anda juga tidak terikat dengan sesiapa. Anda lah bos dan anda lah pekerja.
 4. Pendapatan anda yang menentukkanya berapa banyak yang anda mahukan.

Bestnya buat bisnes online

Ramai yang dah berjaya mendapat income lima angka taw. Lagi pula, jika anda meniaga secara online, anda mempunyai waktu yang fleksibel. Anda boleh meluangkan masa dengan keluarga anda berbanding jika anda bekerja mengikut waktu pejabat.

Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan ketika berbisnis secara online. Saya akan share untuk membantu Anda dalam menjalankan perusahaan Anda secara efektif.

Berikut adalah 12 tips bisnis online yang dapat :

 1. Tetapkan tujuan anda. Perlu ada visi dan misi supaya anda tahu yang mana perlu dijalankan dahulu dan yang mana boleh dikemudiankan.
 2. Fokus pada satu bisnes dahulu. Kerana nak berjaya bukan mudah. Maka, fokus belajar, be creative dan initiative.
 3. Bisnes online kena aktif beriklan. Wajib post iklan hari-hari. Sehari satu iklan pun dah memadai. Tetapi kalau dapat post lebih daripada tiga iklan adalah lebih bagus.
 4. Perlu ada sifat “Friendly”. Kebanyakkan orang akan rasa lebih secure dengan orang yang dia dah mesra. Buat kawan dengan rakan-rakan alam maya anda.
 5. Fast Respond. Zaman ini zaman orang berlumba-lumba mencari peluang. Sekiranya anda lambat membalas soalan orang maka orang tersebut akan mencari orang lain.
 6. Tebalkan kesabaran. Orang suka survey. suka bertanya dan suka menangguh. Sabar melayan kerenah prospect.
 7. Perbetulkan niat. Niat nak bantu orang. Ikhlaskan hati apabila melayan kerenah orang.
 8. Follow orang-orang yang dah berjaya. Sentiasa tengok dan explore cara-cara orang berjaya buat.
 9. Duduk didalam circle orang-orang yang positive. Sentiasa mencari dan membaca artikal-artikal yang akan menaikkan semangat anda.
 10. Pilih syarikat yang mengeluarkan produk yang dijamin selamat. Cukup dengan clincal test, sejarahnya dan kekukuhan syarikatnya.
 11. Pilih syarikat yang menyediakan segala kemudahan dengan teknologi terkini. Contoh, apabila hendak membuat pembelian online, ianya mudah dikendalikan. Dengan sistem transfer bayaran dan penghantaran barang hanya dengan hujung jari.
 12. Jiwa kena kental. Kerana setiap kejayaan akan melalui pelbagai dugaan, rintangan dan cabaran. Ini adalah proses nak berjaya. Belum ada lagi orang yang dah berjaya tu tidak melalui moment-moment pahitnya.
Tips perniagaan online

Rajin explore!

Apapun Tips Bisnes Online yang banyak tersenarai sekali pun, tetapi sekiranya anda tidak mulakan, ianya tetap tidak nampak akan liku-likunya. Rajin explore untuk mencari idea dan mencari ilmu atau info. Nak sentiasa up-to-date, bab explore ni kena rajin. Kadang-kadang ilmu tu bukan aje boleh dapat dengan cara direct berguru dengan guru. Tapi boleh juga dapat dengan cara rajin explore.

Sentiasa motivate diri sendiri.

Kadang-kadang datang rasa malas dan lemau tu normal. Saya pun tak terkecuali. Bila datang rasa down ataupun rasa lemau, segera bantu diri sendiri untuk bangkit kembali.

Bertenang. Tarik nafas dan fikirkan kembali mengapa kita mulakan bisnes, mengapa kita perlu berjaya dan siapa orang yang akan terkesan kalau kita give up.

Business saya

Business yang saya jalankan sekarang, amat mudah untuk dikendalikan. Semuanya hanya dihujung jari sahaja. Walau dimana customer saya berada, saya hanya perlu order online sahaja. Saya tidak perlu simpan stock yang banyak kerana syarikat telah menyediakan segala kemudahan untuk membelinya melalui online. Dengan itu, business saya ini tidak memerlukan modal yang besar pun. Hanya RM35 sahaja anda sudah boleh buat bisnes yang boleh menjana pendapatan ribuan ringgit

Meh wasap saya, kita borak-borak dulu. Just klik link ini. Anda juga boleh explore link ini Info Sihat Bonda. Terus subscribe sekali naa.