Jeragat, yang juga dikenali sebagai pigmentasi, adalah bintik-bintik kecil berwarna coklat atau gelap yang muncul pada permukaan kulit. Mereka biasanya berukuran kecil dan tersebar di area tertentu, seperti wajah, tangan, lengan, atau bahagian tubuh lainnya yang terdedah sinar matahari. Anda mahu PETUA HILANGKAN JERAGAT? Teruskan pembacaan. Sila klik ni kalau nak explore lebih tentang petua hilangkan jeragat.

Jeragat dan Melasma

Selain Jeragat, ada sejenis lagi yang dipanggil Melasma. Melasma merupakan tompok-tompok berwarna coklat, coklat tua atau kelabu coklat pada bahagian muka. Kebiasaannya melibatkan wanita dalam lingkungan umur 20 hingga 50 tahun. Orang lelaki juga boleh menghadapi masalah melasma.

Jeragat terbentuk akibat peningkatan produksi melanin, pigmen yang memberi warna pada kulit. Sinar matahari adalah salah satu faktor utama yang merangsang produksi melanin. Ketika kulit terpapar sinar matahari, melanosit, sel yang memproduksi melanin, menjadi lebih aktif dan menghasilkan lebih banyak melanin. Jeragat juga dapat muncul akibat perubahan hormon, seperti selama kehamilan atau penggunaan kontrasepsi hormonal, serta kerana faktor genetik.

Melasma pula dipercayai disebabkan oleh interaksi di antara pancaran matahari, keturunan dan perubahan hormon seperti pengambilan pil perancang dan mengandung dan pengambilan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kulit lebih senang mendapat masalah pigmentasi selepas terdedah kepada cahaya ultraviolet (UV).

Perempuan mengandung mempunyai peningkatan hormon estrogen, progesterone dan melanocyte-stimulating hormone (MSH) semasa trimester kedua dan ketiga. Melanocytes adalah sel kulit yang menghasilkan pigmen dan menyebabkan pigmentasi kulit. Selain dari itu, produk atau rawatan yang boleh menyebabkan radang kulit boleh menyebabkan peningkatan produksi melanin dan mempercepatkan masalah melasma.

Hyperpigmentation

Kedua-dua masalah ini adalah Hyperpigmentation. Hyperpigmentation ini pemulihanya ada beberapa cara. Iaitu secara penggunaan bahan-bahan semulajadi, atau bantuan supplement dan skincare atau secara laser. Chances untuk hilangkanya bergantung pada berapa tebal dan berapa lama ia telah berada pada kulit. Tambah info dengan klik disini.

Banyak faktor terjadinya hyperpigmentation. Tetapi empat faktor ini adalah yang paling comman.

#1 TERDEDAH KEPADA SINARAN MATAHARI 

Seperti yang kita semua ketahui sinaran matahari akan mengeluarkan sinaran Ultraviolet (UV). Sinaran UV terdiri daripada tiga jenis :

 • Ultraviolet A – Cahaya ini adalah cahaya yang paling banyak dalam matahari, ia mampu menembusi lapisan kulit atas dengan mudah. Cahaya UV A akan menyebabkan kerosakan pada tisu-tisu penyambubg seterusnya menyebabkan masalah kulit kulit serta punca terjadinya jeragat dan yang lebih teruk kanser kulit.
 • Ultraviolet B – Cahaya ini adalah kurang berbanding UV A kerana UV B kebanyakannya telah diserap oleh lapisan ozon. Cahaya UV B ini akan menyebabkan kulit menjadi terbakar atau sunburn.
 • Ultraviolet C– Cahaya ini merupakan yang paling berbahaya terhadap kulit. Tetapi jangan risau kerana cahaya ini tidak sampai ke bumi disebabkan diserap oleh lapisan ozon.

2 PERUBAHAN HORMON/ RAWATAN HORMON

Pil perancang kehamilan merupakan salah satu punca terjadinya jeragat. Pengambilan pil ini amat jelas diperkatakan sebagai punca terjadinya jeragat walaupun seseorang itu tidak mempunyai sejarah di dalam keluarga yang mengalami jeragat.

#3 PENGGUNAAN KOSMETIK

Penggunaan kosmetik yang berbahaya dan tidak sesuai dengan kulit akan menyebabkan kulit menjadi jeragat. Bahan-bahan terlarang yang digunakan boleh menyebabkan kerosakan kulit kepada pemakai.

#4 FAKTOR KETURUNAN

Faktor genetik juga dipercayai penyumbang kepada masalah jeragat yang dihadapi oleh seseorang itu.

Teruskan membaca kerna saya akan share Petua hilangkan jeragat. Lihat gambar dibawah ini, inilah keadaannya sekiranya kita mempunyai PROTECTION LUAR DAN DALAMAN kita.

Disini saya hanya share tips penjagaan dan perlindungan melalui supplement dan skincare. Kerana pada pendapat saya, boleh nak cuba cara menggunakan bahan-bahan alami, tak salah pun, cuma bila menggunakan bahan-bahan alami, ianya perlu diambil dalam kuantiti yang banyak untuk mencukupkan keperluan sehari.

Contohnya, sekiranya kita hendak mencukupkan vitamin C dalam badan, kita harus makan hampir 7 biji buah orange. Malah kita kena makan hari-hari 7biji buah orange. Saya rasa saya tak mampu. Itu belum lagi untuk tulang, antistress dan sebagainya.

Ia berbeza bila kita makan supplement. Sebagai contoh Vitamin C, hanya mkn 1 biji dah bersamaan 7 biji buah orange tadi. So, fikir-fikirkan lah. Yang mana lebih costly?

PETUA HILANGKAN JERAGAT

Untuk penjagaan dari dalaman. Saya mencadangkan produk-produk seperti berikut : (Penerangan secara ringkas sahaja)

 1. ESP – Protein tumbuhan daripada sumber soya yang sangat bagus sebagai ASAS dalaman badan kita. Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda, seperti batu bata yang membina rumah anda. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan dan perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.* PROTEIN AKAN MEMBANTU MEMBINA SEL KULIT YANG CERAH DARIPADA DALAM YANG AKAN NAIK KE PERMUKAAN KULIT.
 2. Vita C – Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Melindungi kulit daripada sinaran UV. Molukel penting dalam penghasilan kolagen.
 3. Vita E – Vitamin E adalah antioksidan dan ia penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus. SEBAGAI AGEN REPAIR YANG SANGAT BAGUS.
 4. B Complex – Antistress. Penting untuk mengelakkan kulit menjadi tidak bermaya. B Complex sangat diperlukan untuk sel-sel badan bertenaga agar kulit tidak menjadi mangsa dek kerana stress harian yang kita hadapi.
 5. CarotoMix – Ianya salah satu item dalam set antioksidan. Meningkatkan ketegangan dan keanjalan kulit.
 6. Co Q Troll – Ianya sebagai penghalang segala jenis UV masuk menembusi kulit anda. Ia juga adalah antioksida yang kuat, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.
PETUA HILANGKAN JERAGAT

PETUA HILANGKAN JERAGAT

Untuk pengajaan luaran pula, saya cadangkan skincare Youth :

 1. Cleanser – Pencuci yang akan mencuci sehingga ke dalam pori-pori kulit muka anda.
 2. Toner – Sebagai penyegar dan juga sebagai pelengkap cucian selepas cleanser. Menanggalkan sel mati yang ada dipermukaan kulit.
 3. Moiturizer with SPF50 – Perlindungan untuk kulit anda adalah lebih daripada hanya melindunginya daripada sinaran matahari. Lindungi kulit anda lebih dari sekadar sinaran matahari dengan pelindung matahari berspektrum luas SPF 50 UVA/UVB. Vitamin dan Botani bernutrien melembapkan kulit anda dan menambahbaikkan penampilan kulit anda secara menyeluruh.

Setakat ini sahaja buat masa ini. Sekiranya anda mempunyai bajet-bajet tertentu, saya boleh adjustkan. Apa yang saya explain diatas, adalah secara kasar sahaja. Pemulihan dan hasil adalah bergantung pada level mana masalah anda.

Wasap saya, kita borak-borak. saya akan advice yang terbaik mengikut bajet anda. sekian terima kasih. Jadilah subscriber saya.

#tanggungjawabpdbadan #blogmeganextlevel #shakleethrive2023 #shakleetriumph2023 #shakleeCOD #shakleeselangor #shakleesgbuloh #shakleesgplong