Multivitamin adalah makanan tambahan yang mengandungi berbagai jenis vitamin dan mineral. Vitamin dan mineral adalah zat-zat penting yang diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan berbagai fungsi fisiologi dan menjaga kesihatan secara optimal. Ianya boleh membantu mempertingkatkan sistem imun, menyokong perkembangan dan tumbesaran serta membantu sel dan organ untuk berfungsi. Apa itu Multivitamin Shaklee?

MULTIVITAMIN SHAKLEE berwajah baru

Multivitamin Shaklee lengkap dengan zat-zat yang diperlukan oleh tubuh kita. Tidak semua daripada kita mampu mengikuti diet yang sihat dan seimbang. Untuk mencukupkan keperluan nutrien tubuh kita, kita perlukan mengambil sumber asli dengan jumlah yang agak banyak.

Sebagai contoh, untuk mencukupkan vitamin C dalam tubuh, kita perlu mengambil 7.5 biji buah limau setiap hari! Itu baru vitamin C. Bagaimana dengan tulang kita? Bagaimana dengan untuk menjaga otak, kulit, urat saraf kita?

Kesimpulanya, hendak atau tidak, memang kita memerlukan bantuan vitamin. Shaklee mempunyai multivitamin yang dinamakan sebagai VITALEA IRON PLUS. Sangat lengkap dengan 28 jenis nutrien dan mineral yang diperlukan oleh badan kita.

SEJARAH MULTIVITAMIN SHAKLEE

Multivitamin yang pertama dicipta pada tahun 1915 oleh Dr. Forest C Shaklee adalah VITALIZED MINERAL dalam bentuk cecair, kemudian ia diberi nama sebagai Vita-lea Iron Formula, ia adalah suplement multivitamin dan multimineral harian daripada Shaklee.

Vitalize Mineral dicipta kerana Dr. Forest sendiri pengidap penyakit tuberculosis sejak kecil, ia adalah sejenis batuk kering. Apabila penyakitnya semakin baik dengan bantuan alam sekitar yang bersih dan sumber pemakanan daripada tumbuh-tumbuhan maka beliau semakin yakin bahawa pendapat beliau tentang nutrisi adalah benar. Sel-sel sihat dalam badan beliau telah berjaya mengalahkan sel yang tidak sihat. Beliau juga percaya bahawa nutrisi yang bagus boleh membantu orang lain untuk turut sihat.

Multivitamin Shaklee berwajah Baru

Mula-mula diperkenalkan sebagai VITALIZED MINERAL, kemudian ditukar nama kepada VITA-LEA IRON PLUS . Dan kini ditukarkan kembali kepada VITALIZED. Membekalkan 25 jenis vitamin dan mineral penting. Multivitamin Shaklee, Vita-Lize, bukan sekadar nama baru tapi formulasinya, mikronutrien di dalamnya juga ditingkatkan berbanding Vita-Lea Iron Plus.

Asid folik (‘folic acid‘)

Kandungan asid folik (‘folic acid‘) di dalam multivitamin Shaklee terdahulu adalah 200 mcg (micrograms) bagi setiap tablet. Bagi Vita-Lize terbaru pula, kandungan ‘folic acid‘nya adalah 300 mcg.

Jadinya, ia adalah penambahan sebanyak 100 mcg ‘folic acid‘.

Vitamin D

Multivitamin Shaklee terdahulu mengandungi vitamin D sebanyak 200 IU, iaitu sekitar 5 mcg . Manakala bagi Vita-lize pula, kandungan vitamin D nya adalah 350 IU, iaitu sekitar 8.75 mcg.

Ini adalah pertambahan sebanyak 150 IU, bersamaan 3.75 mcg.

Siapakah yang memerlukan Vita-Lize

Jika seseorang memiliki pola makan yang tidak mencukupi berbagai jenis makanan sehat, seperti sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan sumber protein, mereka mungkin berisiko mengalami kekurangan vitamin dan mineral. Multivitamin dapat membantu menyediakan nutrisi tambahan yang mungkin kurang dalam diet mereka.

Individu yang menjalankan diet vegetarian atau vegan mungkin berisiko kekurangan beberapa nutrisi, seperti vitamin B12, zat besi, kalsium, dan vitamin D. Multivitamin yang dirancang khusus untuk vegetarian atau vegan dapat membantu memenuhi keperluan nutrisi mereka.

Keperluan nutrisi perlu berubah seiring bertambahnya usia. Beberapa nutrisi, seperti vitamin B12 dan vitamin D, dapat lebih sulit diserap oleh tubuh seiring bertambahnya usia. Multivitamin khusus untuk orang dewasa yang lebih tua dapat membantu memenuhi keperluan nutrisi mereka.

Anda berminat untuk berborak-borak dengan kak su? Just klik icon wasap yang ada d kiri anda, atau klik nombor ini 60123134457

tanggungjawabpadabadan #shakleeselangor #shakleeCOD #shakleesungaibuloh #shakleetriump2023 #shakleethrive2023 #blogmeganextlevel