Semua orang mahu gaya hidup yang sihat. Mahukan hidup yang happy. Ingin kelihatan riang dan ceria. Mahu kelihatan segar dan energetic atau bertenaga. Mahu kelihatan sentiasa bersemangat.

Persoalannya, bagaimanakah dan apakah yang anda lakukan untuk pastikan semua kemahuan-kemahuan tersebut terlaksana? Dan tahukah anda bahawa, apa yang anda makan dan lakukan hari ini adalah anda pada lima tahun yang akan datang.

BUAH2AN SIHAT

Gaya hidup sihat adalah, apa yang anda makan? Bagaimana pola pemakanan anda? Apakah rutin harian anda? Bagaimana aktiviti fizikal anda? Bagaimana penjagaan kebersihan sekitar anda?

Anda hari ini adalah anda lima tahun yang akan datang

Kesihatan adalah aset penting dalam kehidupan manusia dan menjadi aspek utama dalam kesejahteraan dan kemakmuran masyarakat atau negara. Tanpa disedari, corak pengambilan makanan harian menunjukkan secara jelas tahap kesihatan seseorang pada masa depan.

“You are what you eat”, adalah pepatah Inggeris yang menggambarkan tentang bagaimana makanan boleh mempengaruhi kehidupan seharian. Meskipun ramai yang cuba mengamalkan cara hidup sihat, namun ramai juga yang tidak berdisiplin dalam isu membabitkan pengambilan makanan dan penjagaan kesihatan.

Menjaga kesihatan adalah penting untuk kualiti hidup yang baik dan mencegah berbagai masalah kesihatan. Berikut adalah tips mengapa perlu menjaga kesihatan:

Mencegah penyakit

Dengan menjaga kesihatan, Anda dapat mengurangi risiko terkena berbagai penyakit kronik seperti penyakit jantung, diabetes, kanser, dan penyakit pernafasan. Kebiasaan hidup sihat, seperti pola makan seimbang, olahraga teratur, dan tidur yang cukup, dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh dan menjaga organ tubuh agar berfungsi dengan baik.

Meningkatkan kecergasan

Ketika Anda menjaga kesihatan dengan baik, tubuh Anda cenderung memiliki lebih banyak energi dan daya tahan yang baik. Ini akan membantu Anda merasa lebih segar, fokus, dan produktif dalam kegiatan sehari-hari, tidak kira walau dimana anda berada, seperti di tempat kerja, di sekolah, atau dalam kegiatan sehari-hari lainnya.

Beriadah Gaya Hidup Sihat

Kebersihan diri dan sekitar anda

Amat berperanan penting dalam menjaga kesihatan dan kenyamanan. Kebersihan yang baik membantu mencegah penyebaran penyakit dan infeksi. Dengan menjaga kebersihan di sekitar Anda, seperti mencuci tangan secara teratur, membersihkan permukaan yang sering disentuh, dan menjaga kebersihan lingkungan, Anda dapat mengurangi risiko tertular penyakit seperti flu, diare, atau infeksi kulit.

Kebersihan di dalam rumah dan ditempat kerja anda amat penting kerna ianya akan menyumbang pada kualiti udara yang anda hirup. Membersihkan debu, serbuk, dan kotoran di rumah atau tempat kerja dapat mengurangi risiko masalah pernafasan seperti alergi atau asma. Ventilation yang baik dan menjaga kebersihan peralatan dapur, AC, dan sistem filter udara juga penting untuk menghindari pencemaran dalam ruangan.

Pemakanan Tambahan

Pengambilan vitamin sebagai ikhtiar dan langkah kearah penjagaan kesihatan adalah amat disarankan. Vitamin adalah dibawah ketogari pemakanan tambahan dan ia perlu dirujuk dengan doktor atau pakar nutrisi. Kerana nutrition bukan medication. Ianya amat berbeza.

Nutrisi untuk Kesihatan yang Lebih Baik

ESP – Blok Binaan Asas
Protein adalah asas untuk kesihatan yang baik, menjadi blok pembinaan kepada badan, daripada tulang, otot, kulit, kuku hinggalah ke rambut. Skor penarafan yang tertinggi bagi penghadaman dan kualiti protein tertinggi. Mengandungi 9 asid amino penting. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol.

Vitamin CAntioksida Unggul. Ia adalah antioksida kuat yang boleh menguatkan benteng pertahanan semulajadi badan anda. Ia juga menggalakkan penghasilan kolagen, yang berpotensi untuk mengurangkan garis halus, meningkatkan keanjalan dan mencerahkan kulit. Sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan dan mengurangkan pembaziran vitamin C.

Vitamin BMengisi Jurang Nutrisi Vitamin B! Keseimbangan semua lapan vitamin B
– tiamina (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), asid pantotenik (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) and kobalamin (B12). untuk menguatkan badan anda.

OstenutrixKalsiumLebih Daripada Sekadar Kalsium. Mineral penting untuk kesihatan tulang, kalsium juga membantu penghantaran isyarat saraf, mengekalkan tekanan darah, pengecutan dan pengenduran otot yang sihat. Ia juga sebagai Blok binaan untuk tulang. Magnesium – Membantu penyerapan kalsium ke dalam tulang. Boron – Membantu metabolisme tulang. Vitamin D – Merangsang penyerapan kalsium. Kuprum, Zink dan Mangan – Enzim aktif yang membantu membentuk jisim tulang.

Asid Lemak Omega-3Agen Anti-Keradangan. Minyak ikan dan flaxseed adalah sumber asid lemak Omega-3 yang bagus – EPA, DHA dan ALA – lemak sihat yang diperlukan untuk kekal sihat. Minyak ikan yang pekat. Tinggi kandungan DHA dan EPA. 1 hidangan = 999 mg Omega-3, 546 mg EPA dan 360 mg DHA. Penyulingan Tiga kali Berperingkat. Diperakui oleh Friends of Sea untuk kelestarian bekalan ikan.

Minuman kesihatan

Performance Drink – Minuman yang Menyegar dan Menghilangkan Dahaga. Memastikan badan kekal terhidrat sepanjang anda bersukan adalah agak mencabar. Apabila badan anda tidak mendapat air secukupnya, dehidrasi akan berlaku. Dengan OPTI-LYTE, campuran elektrolit proprietari ditambah campuran unik karbohidrat. Memberi tenaga segera dan berterusan. Menyokong penghidratan optimum.

Cinch Tea Mix – Mengekalkan tenaga sepanjang hari dan meningkatkan kepekaan anda. Mengandungi taurina, ia dikaji secara meluas untuk meningkatkan kepekaan dan tenaga. Bebas gluten, tanpa tambahan pengawet, pewarna atau perasa tiruan

Hanya guna satu jenis pencuci sahaja

Basic HOrganic Super Cleaning Concentrate – Satu Pencuci, Pelbagai Guna dan Manfaat. Pembersih serba boleh – membuang kotoran, gris, dan kotoran dari permukaan yang boleh dibasuh, di dalam dan di luar. Menghilangkan gris dan kotoran yang paling degil, tidak meninggalkan sisa sabun. Tiada perlu bilas, tiada sisa, formula bebas calar cucian. Bebas toksik dan bahan pewangi.

Gaya hidup sihat adalah dituntut oleh agama. Kita harus bertanggung jawab pada badan kita demi untuk meneruskan kehidupan ini dan untuk memenuhi keperluan harian kita. Terutama sekali untuk ibadah kita kepada Allah SWT.

Wasap saya untuk mendapatkan pandangan tentang kesihatan melalui Vitamin Shaklee.

#tanggungjawabpdbadan #blogmeganextlevel #shakleethrive2023 #shakleetriumph2023 #shakleeCOD #shakleeselangor #shakleesgbuloh #shakleesgplong